Od jakiegoś czasu wplatam w diete surowe mieso (tatara). Najczesciej zjadam je wieczorem jako ostatni posilek przed spaniem, tak kolo 200-250g. Wydaje mi sie ze to dobre jakosciowo miesko i komponuje sie z treningiem silowym. Moje pytanie - czy to dobry pomysl jesc tatara wieczorem, czy lepiej rano do owsianki zamiast jajek ( chociaz ciezko [...]
[...] że powinno ważyć się przed gotowaniem czy smażeniem ale przecież jak wpiszemy na stronce np ile białka ma pierś z kurczaka to wyskoczy 21g białka w czystym mięsie , a surowe mięso składa się też z wody więc po usmażeniu ta woda wyparuje i ilość białka okaże się mniejsza , więc jak prawidłowo mam to robić obecnie ważę usmażone piersi np [...]
Jest taka sprawa . słyszalem ze tatar(czyli surowe mieso mielone ) jest bogate w bialko i dobrze sie przyswaja tylko ze jest ryzyko sammonelli i tego sie troche boje . A jak sie juz to chorobe zlapie to da sie ją jakos czymś zwalczyć?
Witam! Ostatnio zdarzyło mi się zjeść pół surowe mięso pare razy, znaczy niedogotowane i moje pytanie brzmi czy w piersi z kurczaka mogą być jakieś pasożyty czy w drobiu raczej ich nie ma? Jeżeli bym jakiegoś zjadł to po jakim czasie powinno się zrobić badanie kontrolne?
mam 60 lat,kobieta..jestem niskocisnieniowcem 90/60 jakie ziola moga pomoc w wyrownaniu cisnienia,jem duzo warzyw i owocow,czekolade i surowe mieso.Czesto mam zawroty glowy i sennosc,kawa nie pomaga
Witam, mam pewien dylemat z liczeniem makrosów. Przykładowo, jeśli przygotowuję karkówkę w grillu elektrycznym to spora część tłuszczu z mięsa odchodzi. Tak więc jeżeli surowe mięso ma 20g tłuszczu na 100g produktu to ile tego tłuszczu powinienem odjąć? Czy lepiej w ogóle się tym nie przejmować i robić swoje?
Witam, na razie nie mam patelni teflonowej i wpadłem na pomysł żeby gotować kurczaka, dobrym pomysłem było by do gotującej się wody w garnku wsypać pokrojone surowe mięso i torebkę ryżu ( do jednego garnka), i gotować około 30 minut?
Kupilem karkowke w plastrach w kauflandzie. Jej wartosci odzywcze przedstawiaja sie jak na zalaczonym obrazie. ( wedlug danych na opakowaniu). Jest to surowe mieso bez marynaty. Skad wiec taka ilosc wegli? /SFD/2016/12/19/7401fbb44eaf495fb1ef655b70831bd4.jpg
witam. chodzi mi o to, że jak ważę jakies surowe mieso przed smazeniem i wychodzi mi np 130gram, a po smazeniu waze i wychodzi mi 100gram to mam wyliczac wartosci odzywcze z tych 130gram czy z tych 100??
[...] jest jak najbardziej wartościowe! Jest też bezpieczniejsze, bo podwyższona temperatura zabija znajdujące się w nim szkodliwe drobnoustroje. Mniejszą wartość odżywczą ma surowe mleko, które zostało zagotowane w domu, traci ono bowiem 20-30% witamin. Zamiast gotować mleko, lepiej je odstawić na parę dni: zsiadłe ma większą wartość odżywczą, [...]
[...] poziomu cukru i niewielki wyrzut insuliny. Dzięki temu tylko część dostarczonych kalorii zostanie zmagazynowanych w postaci tłuszczu. Niski indeks mają: warzywa (głównie surowe), węglowodany złożone, zwane tez pełzającymi (razowe pieczywo z dodatkiem ziaren, ciemny ryż, razowy makaron) oraz większość owoców. Warto pamiętać, że przetwarzanie [...]
Witam, mam surowe, wędzone mięso z kurczaka po ściągnięciu z niego skóry widzę białe kropki.. Nie paski,nie krążki czy białe pola tylko kropki. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat a aktualnie jest akcja z zakażonym mięsem kuraków także co to jest i dlaczego występuje w każdej warstwie ?
Chciałabym zrobić domową szynkę z indyka :-) Ale jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki plasterka takiej szynki,bo chcę potem ją dawać na kanapki? Wiem, że na pewno muszę zważyć mięso surowe przed zrobieniem, ale co potem, jak to najlepiej liczyć? :-)
[...] zapotrzebowaniu ustroju dorosłego człowieka. Przy obróbce surowców bardzo ważnym czynnikiem jest ich rozdrabnianie i gotowanie. W podanej diecie niewskazane są pokarmy surowe, smażone, pieczone i wędzone. Posiłki powinny być podawane często, co najmniej 5 razy dziennie, ale w małych objętościach. Dieta podstawowa jest przeznaczona dla osób [...]
[...] białek pełnowartościowych, 1-4 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 1-2 cukrowców, 21 składników mineralnych oraz 18 witamin. Ponadto pożywienie powinno zawierać surowe włókna roślinne zwane błonnikiem. Wszystkie te składniki powinny być dostarczane codziennie w poszczególnych posiłkach, ponieważ procesy przemiany materii wymagają [...]
[...] (przetarte kasze na chudym, rozcieńczonym mleku). W miarę poprawy zdrowia poszerza się dietę o chudy twaróg, chude rozdrobnione mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza [...]